משרדנו מטפל במגוון רחב של תביעות מול המוסד לביטוח לאומי, מעניק ייעוץ וייצוג משפטי בוועדות הרפואיות, לרבות בועדת הערר ובהליכי ערעור על החלטותיו של גוף זה.
מיצוי הזכויות מול המוסד לביטוח לאומי מצריך הכרות מעמיקה עם אופן התנהלותו וידע משפטי נרחב. על כן, בכל תביעה לקבלת זכויות מגוף זה, מומלץ לפנות לייעוץ וייצוג משפטי.
איסוף מסמכים לתביעה
כל תביעה המוגשת לביטוח לאומי, חייבת להיות מגובה באסמכתאות מתאימות ובראשן, התיעוד הרפואי: סיכומי ביקור, חוות דעת רפואיות, בדיקות ואבחנות וכן כל מסמך רפואי אחר המתאר את מצבו של המבוטח.
תפקידו של עורך דין ביטוח לאומי המייצג את המבוטח הוא לוודא כי בידיו כל המסמכים הרפואיים העדכניים, אשר מפרטים באופן המדויק ביותר את טיב המוגבלות והנכות ממנה הוא סובל.
לא ניתן להמעיט בחשיבותו של התיעוד הרפואי, היות שעל בסיסו תיקבע זכאות המבוטח לגמלה, קצבה או מענק חד פעמי מביטוח לאומי.
עורך דין לביטוח לאומי בוחן היטב את התיעוד הרפואי שמביא עמו המבוטח ופונה בעת הצורך למרכזים הרפואיים בבקשה להשלמת מסמכים.
ייצוג בועדות הרפואיות
במרבית המקרים, קבלת פיצוי כספי מהמוסד לביטוח לאומי, מותנית בהופעה בפני ועדה רפואית. למשל, כאשר מוגשת תביעה לנכות כללית או תביעה לקבלת גמלת נכות מעבודה, יקבל המבוטח זימון לועדה רפואית, אשר תבחן את המסמכים הרפואיים שהוגשו לה כפי שפורט לעיל.
כמו כן, רשאית היא לבצע בדיקה גופנית למובטח ולהפנות אליו שאלות שונות אודות תפקודו, מגבלותיו וכיו"ב.
מטבע הדברים, הופעה בפני הועדה הרפואית יכולה להיות מלחיצה מאוד עבור המבוטח ודבריו יכולים להתפרש באופן שגוי ולפגוע בסיכוייו לקבלת פיצוי. על כן, חשוב מאוד כי המבוטח יהיה מיוצג בועדה על ידי עורך דין לביטוח לאומי המתמחה בתביעות ביטוח לאומי.
ליווי משפטי מלא
משרדנו מטפל בתביעות מול ביטוח לאומי ומלווה את הלקוח מתחילת ההליך ועד סופו, עד לקבלת התוצאה המשפטית הטובה ביותר.
נבהיר כי לאופן ניסוח התביעה, כמו גם למסמכים המצורפים לה, יש משקל רב באשר להצלחת התביעה ולכן ישנה חשיבות רבה כי הטיפול ייעשה על ידי משרד עו"ד ביטוח לאומי המתמחה בתחום זה.
כמו כן, הניסיון מלמד כי ייצוג משפטי של עורך דין מומחה, בועדה הרפואית, מגדיל משמעותית את הסיכוי לקבלת התביעה ומיצוי מלוא הזכויות מביטוח לאומי.
עוד נוסיף כי במקרים המתאימים, ניתן להגיש ערר על החלטת הועדה הרפואית אל ועדה רפואית לעררים, ואף על החלטתה של זו, כאשר נפלה טעות משפטית בהחלטת הועדה ניתן להגיש ערעור לבית הדין לעבודה.
כך תנצחו את הביטוח הלאומי
אבקש לשתף אתכם בעשר עצות זהב, על מנת שתוכלו להתנהל נכון מול המוסד לביטוח לאומי ולנצח אותו:
- אל תתייאשו ואל תוותרו. המוסד לביטוח לאומי הינו גוף מסורבל ומתיש. כאשר מנהלים מערכה כנגדו חייבים לדעת כי במידה ותתישו אותו בחזרה, יגדלו הסיכויים שלכם לקחת את כל הקופה. לעיתים המערכה נמשכת שנים, אך מי שיהיה סבלני ונחוש, כמעט תמיד יוכל לזכות ולנצח.
- תערערו. מבחינה סטטיסטית כדאי להגיש ערעור ולהגיע לוועדה עליונה. אמנם לא תמיד כדאי לערער וצריך לעשות זאת בחוכמה (כפי שהביטוח הלאומי יכול להעלות אחוזי נכות הוא גם יכול להוריד), אך אין ספק כי במידה ועושים זאת נכון ועם האסמכתאות הנדרשות, כי אז מבחינה סטטיסטית הערעור במוסד לביטוח הלאומי הינו בגדר של כמעט חובה.
- מומחים. לעיתים השקעה קטנה יכולה להניב תשואה גדולה. אל תחסכו ופעמים רבות הערכת נכות של מומחה רפואי מטעמכם יכולה לשנות את כל התמונה ולהביא לכם תוצאות שלא חלמתם עליהן. בדרך כלל לעורכי דין העוסקים בתחום, יש מאגר של מומחים פרטיים איתם הם עובדים וזוכים בהנחה עבור הלקוחות.
- מסמכים רפואיים. צרפו לביטוח הלאומי את כל התיעוד הרפואי הרלוונטי. כבר היה לי לקוח שפעל בוועדה הראשונה באופן עצמאי והגיש תביעה לביטוח הלאומי בצירוף 6 מסמכים רפואיים ולא קיבל דבר. הזמנתי את התיק הרפואי של הלקוח וגיליתי תיק עצום של קרוב ל-500 מסמכים רפואיים. כמובן שהגשנו אותם בערעור וזכינו.
- תיעוד רפואי. ודאו כי הרופאים שלכם רושמים כל מה שאתם מתלוננים עליו ולא מחסירים שום פרט. זכרו כי מה שאינו מתועד במסמכים הרפואיים כאילו אינו קיים.
- רצף טיפולי. שמרו על רצף טיפולי ואל תפסיקו טיפולים באמצע. כאשר מומחים קובעים אחוזי נכות, אחד הפרמטרים המרכזיים שהם מתבוננים בו הוא האם המבוטח מטופל באופן סדיר ורציף. ככל שאין יותר מדי הפסקות בין הטיפולים, אזי ישנו סיכוי כי ייקבע לכם אחוז נכות גבוה יותר.
- התיישנות. הגישו את התביעה בזמן ואל תתמהמהו. בביטוח הלאומי תקופות ההתיישנות קצרות יותר בדרך כלל. כך לדוגמא: תביעה לביטוח הלאומי בגין תאונת עבודה (קראו על עו"ד תאונות עבודה) ניתן להגיש עד 12 חודשים מיום הפגיעה. במידה ותגישו אותה באיחור, יכולים להקטין לכם את הגמלה או לשלול אותה לחלוטין.
- "סייג לחוכמה – שתיקה". פתגם זה אינו רלוונטי לגבי הביטוח הלאומי. ככל שתכתבו יותר בתביעה עצמה (כמובן דברים הגיוניים), ככל שתדברו יותר בוועדות (דברי טעם) וככל שתספרו בוועדות הרפואיות סיפורים ספציפיים לעניין חוסר המסוגלות שלכם, אתם מגדילים באופן משמעותי את הסיכוי שלכם לזכות בתביעה. אדם ביישן וסגור יקטין לעצמו את הסיכוי לזכות בתביעה. אל תחשבו שהמומחים ידעו מהם הכאבים שלכם מהתיק הרפואי – ספרו להם אותם.
- אל תצעקו ואל תריבו. אל תרימו את קולכם כשאתם מתנהלים מול הפקידים או מול הרופאים של הביטוח הלאומי. התנהלות זו יכולה רק לייצר אנטי נגדכם ולהפחית לכם את הסיכוי לזכות מול הביטוח הלאומי.
- עורך דין. בחרו בעורך הדין הנכון והמומחה בתחום. חשוב לגבי כל תיק, אך במיוחד מול המוסד לביטוח לאומי. לעיתים קרובות, משמעות של קצבה בביטוח הלאומי הינה משמעות עצומה. כאשר מכפילים את הקצבה בעשרות שנים מגיעים בדרך כלל לתוצאה של מאות אלפי שקלים או של מיליוני שקלים. לכן, חשוב מאוד לבצע את ההליך עם עורך דין שעוסק בתחום, זאת על מנת שתוכלו להגיע לתוצאה מקסימלית.
מה תעשו בוועדה רפואית בביטוח הלאומי
הליך מול המוסד לביטוח לאומי, יכול להסתיים בהצלחה גדולה ויכול להסתיים גם בכישלון מוחלט. הבדל עצום בין הצלחה לכישלון ייגרם ככל הנראה, לפי השאלה, האם המבוטח פנה לעורך דין על מנת שייצג אותו מול הביטוח הלאומי, ואם כן, האם עורך הדין מתמחה בתביעות ובטיפול מול המוסד לביטוח לאומי.
אין זה משנה אם מדובר בעורך דין ביטוח לאומי בדימונה, עורך דין ביטוח לאומי בבאר שבע, עורך דין ביטוח לאומי בדרום או בכל מקום אחר בארץ.
הדבר החשוב מכל הוא שיהיה לכם ייצוג הולם בוועדות הביטוח הלאומי, על מנת שלא יקופחו זכויותיכם.
לאחר שהגשתם תביעה למוסד לביטוח הלאומי בנושא רפואי, תתקיים וועדה רפואית בעניינכם. אתם חייבים להגיע לוועדה עם תעודה מזהה ועם ההזמנה לוועדה ויכולים להתלוות אליכם מתורגמן, רופא מטעמכם ו/או עורך דין.
וועדה רפואית בביטוח הלאומי אורכת מספר דקות, אך במידה וישנם מספר מומחים רפואיים ששואלים שאלות, הרי שהיא עלולה להתארך אל מעבר לזמן הממוצע. בוועדה הרפואית יישב מומחה רפואי מסוים, אשר יבדוק אתכם בתחום הספציפי שאתם טוענים כי יש לכם ליקוי רפואי בו.
במידה ויש לכם ליקויים רפואיים בתחומי רפואה שונים, הרי שוועדה יישבו מספר רופאים, אשר מתמחים בתחומי רפואה שונים והם יבדקו אתכם.
הרופאים ישאלו אתכם על בעיותיכם הרפואיות ועל המגבלות שאותן המגבלות יוצרות לכם. חשוב ביותר לפרט בפני הרופאים את כל הבעיות ואת כל המגבלות שלכם.
אל תסמכו על כך שהרופאים של הביטוח הלאומי יבינו מהם הבעיות שלכם, אלא פרטו להם אותן אחת לאחת.
לאחר שהרופאים של הביטוח הלאומי ישוחחו עמכם, אתם תילקחו לפינה צדדית (בחדר עצמו) מאחורי וילון והרופא יבדוק אתכם.
שתפו עם הרופא פעולה באופן מלא ואל תתנגדו לבדיקות. כמו כן, דברו עם הרופא באופן נעים, אל תתחצפו אליו ואל תדברו עמו כאילו הוא ילד, שכן בסופו של יום זהו האדם שיכריע האם תקבלו כסף מהביטוח הלאומי ומהו הסכום שתקבלו.
במידה ויש לכם מסמכים רפואיים נוספים, אשר טרם שלחתם לביטוח הלאומי – מסרו אותם באופן ידני למומחים הרפואיים וודאו כי הם מעיינים בהם.
מומלץ ביותר לשמור העתקים מכל המסמכים שהגשתם לביטוח הלאומי (תביעות, מסמכים רפואיים, בקשות וכדומה), האמינו לי, בשלב מסוים בחייכם אתם תצטרכו אותם ואל תסמכו שהביטוח הלאומי ישמור לכם את העותקים.
בוועדה עצמה, יחד עם הרופאים של הביטוח הלאומי יישב מזכיר/מזכירה הוועדה, אשר תפקידו יהיה לרשום בפרוטוקול את הדברים שנאמרו בוועדה.
חשוב מאוד והדבר הוא קריטי, לוודא כי כל הדברים שאמרתם בוועדה נרשמו ושדבריכם לא יקבלו משמעות כפולה.
במידה והנכם סבורים כי מה שאמרתם בוועדה אינו משקף את הרשום בפרוטוקול – וודאו כי העניין תוקן ואל תחתמו על הפרוטוקול לפני שהדבר נעשה.
גם לעקרת בית נכה מגיע לקבל כסף מהביטוח הלאומי
רבים לא יודעים זאת, אך גם עקרת בית שנקבע לה אי כושר לתפקד, יכולה לקבל כסף מהביטוח הלאומי ולעיתים אף סכומים גבוהים ביותר.
ראשית, חשוב מאוד לדעת כי לפי הגדרת המוסד לביטוח לאומי, עקרת בית הינה ההגדרה לאישה תושבת ישראל נשואה (או ידועה בציבור), אשר בן זוגה מבוטח בביטוח הלאומי והיא אינה עובדת לא כשכירה ולא כעצמאית.
כמו כן, עקרת הבית פטורה מתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות. כאשר אישה מגישה תביעה לקצבת נכות בודקים אם היא עונה על הגדרה של עקרת בית נכה ואז יבדקו את מידת יכולתה לתפקד כעקרת בית.
עקרת בית נכה יכולה לקבל קצבה חודשית מהביטוח הלאומי אם רופא מטעם הביטוח הלאומי קבע לה נכות רפואית בשיעור של לפחות 50% וכן קבעו לה בביטוח הלאומי כי היא איבדה יותר מ-50% מיכולתה לתפקד כעקרת בית.
דרגות אי הכושר האפשריות הינן 50%, 60%, 74% ו-100%. מי שקבעו לה פחות מ–80% נכות רפואית, או דרגת אי-כושר שאינה עולה על 74%, רשאית לערער על אחוז הנכות הרפואית לפני ועדה רפואית לעררים.
את הערר יש למסור לסניף המוסד לביטוח לאומי שבמקום המגורים, בכתב ובצירוף נימוקים, בתוך 60 ימים מתאריך קבלת ההודעה הכתובה של המוסד בדבר אחוז הנכות הרפואית.
הוועדה הרפואית לעררים רשאית לאשר את אחוז הנכות הרפואית שקבע הרופא המוסמך או לשנותו. על החלטה של פקיד התביעות שאין עניינה בדרגת אי–הכושר, כגון על החלטתו בדבר תקופות העבודה של המבוטח, גילו, השכלתו, הכנסותיו מעבודה או שלא מעבודה – אפשר לערער לפני בית הדין האזורי לעבודה.
את הערעור יש למסור לבית הדין בתוך 12 חודשים מתאריך קבלת ההודעה הכתובה של פקיד התביעות בדבר החלטתו.
חשוב להזכיר, כי כפי שהוועדה יכולה להעלות את אחוזי הנכות היא גם רשאית להפחיתם.
כך שלעיתים מבוטחים בביטוח הלאומי שפועלים בצורה שאינה נכונה, מוצאים עצמם מול שוקת שבורה ואף נדרשים להחזיר סכומי כסף ניכרים לביטוח הלאומי.
כאשר פועלים נכון מול הביטוח הלאומי ומביאים את האסמכתאות הנדרשות לצורך ביסוס תביעה, יכולים לשפר את הסיכויים לקבל כסף מהביטוח הלאומי באופן רב, ולעיתים מקבלים קצבאות מהביטוח הלאומי שמגיעות לשווי של מאות אלפים ואף מיליוני שקלים.
כיצד תקבלו כסף מהביטוח הלאומי אם אתם במצב סיעודי
במידה והנכם במצב סיעודי ואינכם מסוגלים לבצע פעולות בסיסיות בחיי היום יום, יכול מאוד להיות כי אתם זכאים לקבל קצבה של שירותים מיוחדים (שר"ם).
זכאי לקצבה הוא מי שעד גיל פרישה מבוטח בביטוח הלאומי וזקוק לעזרה רבה בפעולות פשוטות ובסיסיות בכל יום (אכילה, רחצה, לבוש והתפשטות, שליטה על הצרכים, שכיבה וקימה מהמיטה וניידות בבית), או שהוא זקוק להשגחה קבועה כדי למנוע סכנת חיים.
ישנם מספר תנאים על מנת לקבל את הקצבה לשירותי מיוחדים מהמוסד לביטוח לאומי. התנאי הראשון הוא, כי הזכאי חייב להיות בן מעל ל-18 שנה ועד 90 ימים טרם גיל הפרישה והוא נמצא במדינת ישראל.
התנאי השני הוא, כי הזכאי מקבל קצת נכות מהביטוח הלאומי ונקבעו לו אחוזי נכות רפואית בשיעור של 60% לכל הפחות (אחוזים אשר יש בהם קשר לשירותים מיוחדים).
במידה והזכאי אינו מקבל קצבת נכות מהביטוח הלאומי, הרי שצריכים להיקבע לו לכל הפחות 75% נכות רפואית (אחוזים אשר יש בהם קשר לשירותים מיוחדים).
תנאי נוסף, הוא שהזכאי אינו מקבל קצבת ניידות (למעט במקרים מיוחדים) וכן שהוא אינו מצוי במוסד שניתנים בו שירותי רפואה, סיעוד או שיקום.
את התביעה לגמלת שירותים מיוחדים יש להגיש בטופס בל/7849, בצירוף כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים.
הבדיקה הראשונית לצורך קבלת הקצבה נערכת במוסד לביטוח לאומי ולעיתים נערכת בדיקה נוספת בביתו של הזכאי.
סכום הקצבה למי שזקוק לעזרה רבה ברוב פעולות היום יום ברוב שעות היממה, עומד על סך של 1,405 שקלים מדי חודש. סכום הקצבה למי שזקוק לעזרה רבה בכל פעולות היום יום ברוב שעות היממה, עומד על סך של 3,286 שקלים מדי חודש.
סכום הקצבה למי שתלוי לחלוטין באדם אחר, עומד על סך של 5,261 שקלים מדי חודש. מלבד סכומי הקצבאות הנ"ל ישנה תוספת של מאות שקלים בעבור מקבלי הקצבאות.
במידה וקיבלתם תשובה מהביטוח הלאומי, אשר לדעתכם אינה משקפת את מצבכם הרפואי, ניתן להגיש ערר לוועדת העררים של המוסד לביטוח לאומי. חשוב מאוד לבצע באופן נכון את הערר וזאת על מנת שאפשר יהיה להגיע לתוצאה מקסימלית.
שיעורי הקצבאות יכולים לעמוד על סכומים של עשרות אלפי שקלים בשנה ומיליוני שקלים במשך שנים רבות, ומשכך לפני ביצוע הליך זה, רצוי להתייעץ עם המומחים בתחום.
כיצד תקבלו כסף מהביטוח הלאומי אם לילדכם קיימת נכות
למרבה הצער הורים רבים אינם יודעים כי בביטוח הלאומי קיימת קצבה מיוחדת אשר נוגעת לילד בעל נכות ניכרת. קצבה זו אינה עניין של מה בכך והיא יכולה לסייע באופן משמעותי למשפחה ממוצעת בישראל.
נכון לכתיבת שורות אלה (אוגוסט 2018), קצבת ילד נכה מלאה עומדת על סך של 2,196 ₪ מידי חודש וכן ניתנת תוספת של 373 ₪ לחודש עבור ילד שמקבל קצבה מלאה.
כמו כן, במקרים מסוימים בהם הילד נזקק לעזרה נוספת בביצוע פעולות היום יום (ניידות, אכילה, לבוש, רחצה וכדומה), ניתן לקבל סכום כסף נוסף מהביטוח הלאומי מידי חודש בחודשו. בעניין של ילד בעל נכות קיימות מחלות מסוימות בהן הזכאות לקצבה תתחיל מהיום בו הילד הגיע לגיל 91 יום ובחלק מהמקרים תתחיל הזכאות בגיל 3 שנים.
במקרים חריגים, כגון ילד שסובל מתסמונת דאון או ילד שסובל מליקוי שמיעה משמעותי, אזי הזכאות לקצבה מתחילה מיום לידתו של הילד. את התביעה לקבלת קצבת נכות של הילד, יש להגיש למוסד לביטוח לאומי, בצירוף כל המסמכים הרלוונטיים, אישור לימודים מבית הספר או מהגן בו לומד הילד, וכן תעודה רפואית או חוות דעת של רופא פרטי בעניינו של הילד (במידת הצורך).
הורים חשוב שתדעו כי במידה והגשתם תביעה למוסד לביטוח לאומי והיא נדחתה, או שילדכם קיבל החלטה בעניין נכותו, אשר אינה משקפת את מצבו הרפואי, ניתן לערער על ההחלטה בתוך 90 יום לוועדת ערר בביטוח הלאומי.
כמו כן, חשוב לדעת כי ניתן לערער גם על החלטת הביטוח הלאומי בעניין תשלום רטרואקטיבי. רבים לא נוטים לייחס חשיבות לעניין תשלום רטרואקטיבי, אך רק מעניין זה ניתן לקבל תשלומי קצבה בסכומים ניכרים ביותר.
דעו לכם הורים, כי במידה ותיאבקו בביטוח הלאומי באופן נכון ועקבי, תוכלו לשפר את הסיכויים לקבל קצבה גבוהה יותר ובכך תוכלו לשפר את מצבו של הילד ולטפל בו טוב יותר.
חשוב מאוד לבצע את המאבק באופן ראוי ועם כל האסמכתאות הנדרשות, זאת על מנת שתוכלו לנצח את הביטוח הלאומי.
כיצד תקבלו כסף מהביטוח הלאומי אם אתם מוגבלים בניידות
לא ברור מדוע מדינת ישראל אינה מיידעת את אזרחיה בכך שמגיעות להם זכויות שונות מהמוסד לביטוח לאומי.
דוגמא מצוינת לכך היא גמלת הניידות, אשר רבים במדינת ישראל כלל אינם יודעים שהיא קיימת. נ
יידות הינה קצבה בפני עצמה וניתנת למי שמוגבל ברגליו ואינו יכול להתנייד ממקום למקום באופן רגיל.
את התביעה הראשונית לבדיקת זכאות לניידות יש להגיש תחילה למשרד הבריאות ובמידה ומשרד הבריאות מאשר את אחוז הניידות המתאים, אזי יש להגיש לאחר מכן למוסד לביטוח לאומי טופס בל/8200, וזאת על מנת שאפשר יהיה לקבל הטבות מהביטוח הלאומי בעניין הניידות.
מי שיכול להגיש תביעה לניידות הוא מי שעונה על כל שלושת התנאים כדלקמן:
- הוא תושב ישראל אשר נמצא בישראל.
- הוא בן 3 שנים לפחות וטרם הגיע לגיל פרישה (במקרים מסוימים ניתן להגיש תביעה לניידות גם לאחר גיל הפרישה).
- וועדה רפואית של משרד הבריאות קבעה לו אחוזי מוגבלות בניידות בגלל ליקויים ברגליים, וזאת על פי רשימת ליקויים, אשר מצויה בפני משרד הבריאות.
כמו כן, חשוב להוסיף כי זכאי לניידות הינו מי שיש לו רישיון נהיגה בתוקף והוועדה הרפואית של משרד הבריאות קבעה לו 40% מוגבלות בניידות לכל הפחות.
אם אדם מוגבל ברגליו ואין לו רישיון נהיגה בתוקף, הרי שיהיה זכאי לניידות רק אם הוועדה הרפואית במשרד הבריאות קבעה לו 60% מוגבלות בניידות לכל הפחות ובתנאי שיש לו מורשה נהיגה שמסיע אותו.
מורשה לנהיגה הוא קרוב משפחה (לא כל קרוב משפחה) של הזכאי לניידות, אשר יש לו רישיון נהיגה בתוקף ומתגורר בבניין של הזכאי או בבניין סמוך לו, עד מרחק של 1500 מטרים.
על אף העובדה כי ישנה הגדרה ברורה בחוק לגבי זהות קרוב משפחה של הזכאי, הרחיב בית הדין לעבודה את ההגדרה וקבע בפסיקותיו, כי מורשה לנהיגה יכול להיות גם מחוץ להגדרה הפורמלית של המוסד לביטוח לאומי וגם נקבע בבית הדין כי במקרה מיוחד, אפילו מי שגר במרחק של יותר מ-1500 מטרים מהזכאי לניידות, יכול להיות מורשה לנהיגה.
על החלטת משרד הבריאות בנוגע לאחוזי המוגבלות של הזכאי או בנוגע לעצם קיום הזכאות, ניתן לערער לוועדה רפואית לעררים של משרד הבריאות. את הערר יש להגיש בתוך 60 יום מיום מתן ההחלטה של הוועדה הראשונה.
כיצד תמלאו טפסים של הביטוח הלאומי במידה ונפגעתם בפעולת טרור
במידה ונפגעתם בפעולת טרור (איבה), ונגרמה לכם פגיעה נפשית או פיזית, עליכם למלא טפסים של הביטוח הלאומי וזאת בכדי שתוכלו לקבל פיצוי מהמדינה עקב פגיעתכם.
הטופס הראשון שתמלאו קרוי בל/580 והוא בעצם הודעה על פגיעה בפעולות איבה ותביעה לתגמול טיפול רפואי.
הטופס מתחיל בכך שאתם נדרשים לרשום פרטים טכניים, כגון, שם, תעודת זהות, כתובת, תאריך לידה, תאריך הפגיעה וכדומה. פרטים נוספים וחשובים ביותר שהנכם נדרשים לרשום אלו פרטי הפגיעה.
חשוב מאוד לרשום באופן מדויק כיצד אירעה הפגיעה, שכן כל מילה כתובה עלולה להתפרש באופן כזה שאולי הביטוח הלאומי לא יכיר בכם כנפגעי פעולות איבה.
כמו כן, בהמשך העמוד הראשון של הטופס, תידרשו לכתוב אלו איברים נפגעו לכם ומהי מהות הפגיעה.
אין ספק כי זהו סעיף קריטי במילוי הטופס.
במידה ותחסירו פרטים בסעיף זה או שתמלאו פרטים שגויים, הדבר עלול להיות בעוכריכם ויכול להיות שאיבר מסוים (או מצב נפשי) כלל לא ייכלל בתביעה מול הביטוח הלאומי. בעמוד שלאחר מכן, תידרשו למלא מהם שמות העדים לפגיעה.
קרי, במידה ונפגעתם בהיותכם מחוץ לבית, רצוי מאוד לקבל פרטי התקשרות עם העדים. בעמוד השלישי תידרשו למלא את פרטי עבודתכם טרם הפגיעה ולצרף שלושה תלושי שכר אחרונים.
בנוסף, תידרשו למלא את פרטי חשבון הבנק שלכם על מנת לקבל את כספי הפיצוי.
בעמוד האחרון של טופס בל/580 תידרשו לחתום על כתב ויתור סודיות רפואית, אשר יעניק למוסד לביטוח הלאומי, גישה לעיון בתיק הרפואי שלכם מיום היוולדכם.
הדבר לא מסתכם באמור לעיל, שכן הטופס שתמלאו לאחר שתקבלו אישור כי הנכם נפגעי פעולות איבה הוא טופס הקרוי בל/581.
הטופס הינו תביעה לקביעת דרגת נכות ולתשלום תגמול נכות לנפגע איבה.
בטופס עצמו תידרשו למלא פרטים טכניים אודותיכם וכן תידרשו לרשום מהם המגבלות והכאבים שיש לכם בעקבות הפגיעה.
חשוב מאוד לרשום בפירוט מהם המגבלות שיש לכם ולא לחסוך במילים, שכן הדבר יכול להשפיע מאוד על קביעת דרגת הנכות ולהיות בעל משמעות של עשרות ואף מאות אלפי שקלים.
אין זה משנה אם אתם מיוצגים על ידי עו"ד ביטוח לאומי בדימונה, עו"ד ביטוח לאומי בבאר שבע, עו"ד ביטוח לאומי בדרום או בכל מקום אחר בארץ.
הדבר החשוב מכל הוא שימלאו עבורכם את הטפסים באופן מלא, אשר יביא לכם תוצאות מעולות.
מומלץ מאוד להיעזר עם המומחים בתחום עוד בטרם מילוי הטפסים, שכן החסרת פרטים או מסירת פרטים לא רלוונטיים, עלולים לעלות לכם סכומי כסף ניכרים.
נכות כללית על פי אתר הביטוח הלאומי לקצבת נכות זכאי תושב/ת ישראל שמלאו לו 18 שנים, ועדיין לא הגיע לגיל פרישה, שעקב ליקוי גופני, שכלי או נפשי הנובע ממחלה, מתאונה או ממום מלידה. תנאי הזכאות לקצבת נכות כללית הם:
תנאי ראשון: גיל ותושבות
תושב/ת ישראל, מלאו לו 18 שנים ועדיין לא הגיע לגיל פרישה. קטין, בין הגילאים 16 עד 18 עשוי להיות זכאי לקצבה, אם הוא היה "עובד קטין" בסמוך לפני שנגרם לו אי הכושר להשתכר.
תנאי שני: הכנסות מעבודה
המבוטח אינו עובד או שהכנסתו כשכיר או כעצמאי נמוכה מ-60% מהשכר הממוצע, 6,331 ש"ח (החל ב- 01.01.2020).
אישה נשואה שאינה עובדת, תיבדק כעקרת בית, אם לא עבדה 12 חודשים רצופים או 24 חודשים לא רצופים ב-48 החודשים, שקדמו ליום הגשת התביעה או שקדמו ליום הפסקת העבודה – אם הפסקת העבודה הייתה לאחר הגשת התביעה.
תנאי שלישי: נכות רפואית
רופא מטעם הביטוח הלאומי קבע נכות רפואית בשיעור של 60% לפחות, או בשיעור של 40% לפחות, אם יש כמה ליקויים רפואיים ועל ליקוי מסוים נקבעה נכות רפואית בשיעור של 25% לפחות.
תנאי רביעי: דרגת אי-כושר
נקבע שעקב נכות אין מסוגלות לעבוד או היכולת להשתכר ירדה ב-50% לפחות, ונקבעה דרגת אי כושר באחד מהשיעורים האלה: 60%, 65%, 74% או 100%.
סכומי הקצבאות (נכון ליום 1.1.2020):
דרגה מלאה (100% או 75%) – קצבה חודשית מלאה בסך 3,321 ש"ח.
דרגה חלקית בשיעור 74% – קצבה חודשית חלקית בסך 2,242 ש"ח.
דרגה חלקית בשיעור 65% – קצבה חודשית חלקית בסך 2,027 ש"ח.
דרגה חלקית בשיעור 60% – קצבה חודשית חלקית בסך 1,908 ש"ח.
ישנה תוספת קצבה עבור ילדים העונים לאחד מהתנאים הבאים:
עדיין לא מלאו להם 18 שנים. הם משרתים בצבא או בשירות לאומי, ועדיין לא מלאו להם 24 שנים. הם עונים להגדרת ילד על פי חוק ביטוח וזקנה.
סכומי התוספות הם בהתאם לדרגות אי הכושר שנקבעו:
דרגה מלאה (100% או 75%) – סכום התוספת הוא 954 ש"ח. דרגה חלקית בשיעור 74% – סכום התוספת 706 ש"ח. דרגה חלקית בשיעור 65% – סכום התוספת 620 ש"ח. דרגה חלקית בשיעור 60% – סכום התוספת 572 ש"ח.
חשוב להדגיש כי תוספת עבור ילדים משולמת רק עבור שני ילדים ראשונים.
ניתן לקבל גם את התוספת עבור בן או בת הזוג שעונים על שני תנאים:
סכומי ההכנסה של בן הזוג הם עד 6,014 ש"ח. בן הזוג אינו מקבל קצבה אחרת.
סכומי התוספות של בן או בת הזוג הם בהתאם לדרגת אי הכושר שנקבעה:
דרגה מלאה (100% או 75%) – סכום התוספת הוא 1,192 ש"ח. דרגה חלקית בשיעור 74% – סכום התוספת הוא 882 ש"ח. דרגה חלקית בשיעור 65% – סכום התוספת הוא 775 ש"ח. דרגה חלקית בשיעור 60% – סכום התוספת הוא 715 ש"ח.
שירותים מיוחדים לקצבה לשירותים מיוחדים זכאים גברים ונשים מגיל 18 עד גיל פרישה המבוטחים בביטוח הלאומי וזקוקים לעזרה רבה של אדם אחר בפעולות היום-יום (לבישה, אכילה, רחצה, ניידות בבית והיגיינה אישית) במשק הבית או שהם זקוקים להשגחה מתמדת למניעת סכנת חיים לעצמם או לאחרים.
בנוסף, זכאי לקצבה גם מי שהוא אחד מאלה: מי שמקבל טיפול בדיאליזה פעמיים בשבוע לפחות. מי שהושתל בגופו איבר (כליה, לב, לבלב, ריאה, כבד) או מוח עצם מתורם זר – בחצי השנה שמיום ההשתלה.
מי שהושתל בגופו מוח עצם עצמי – שלושה חודשים מיום ההשתלה.
חולה אונקולוגי שמקבל טיפול רפואי, מתוך רשימת הטיפולים המופיעים בחוזר נכות 1926. מי שנמצא במוסד שניתנים בו שירותי רפואה, שירותי סיעוד או שירותי שיקום אינו זכאי לקצבה.
על מנת לקבל קצבת שירותים מיוחדים על המבוטח לעמוד בכל התנאים האלה: הוא מבוטח בביטוח הלאומי וגילו מ-18 עד גיל הפרישה, והוא נמצא בישראל.
הוא מקבל קצבת נכות מן הביטוח הלאומי ונקבעה לו על ידי הביטוח הלאומי נכות רפואית בשיעור של 60% לפחות (לעניין שירותים מיוחדים).
או הוא אינו מקבל קצבת נכות, אך נקבעה לו על ידי הביטוח הלאומי נכות רפואית בשיעור של 75% (לעניין שירותים מיוחדים), ובלבד שהוא עונה גם על התנאים המפורטים בהמשך.
הוא אינו מקבל הטבות על פי הסכם ניידות, למעט מקרים מסוימים. הוא אינו נמצא במוסד שניתנים בו שירותי רפואה, סיעוד או שיקום.
המשך תשלום קצבה לאחר גיל הפרישה – מי שהגיע לגיל הפרישה אינו זכאים לקצבה, אלא אם כן הוגשה תביעה לכל המאוחר 6 חודשים לאחר גיל הפרישה, ורופא הביטוח הלאומי קבע זכאות לקצבה לשירותים מיוחדים בתקופה שלפני גיל הפרישה.
מי שנמצא זכאי לקבלת קצבה לשירותים מיוחדים בעת הגיעו לגיל פרישה, יימשך תשלום הקצבה לאחר גיל הפרישה כל זמן שהוא עונה על תנאי הזכאות: הוא מקבל קצבת נכות מן הביטוח הלאומי ונקבעה לו על ידי הביטוח הלאומי נכות רפואית בשיעור של 60% לפחות;
או הוא אינו מקבל קצבת נכות, אך נקבעה לו על ידי הביטוח הלאומי נכות רפואית בשיעור של 75%, ובלבד שהוא עונה גם על התנאים האלה:
- הוא אינו מקבל קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה מן הביטוח הלאומי, ואינו מקבל תשלום בעד טיפול אישי או בעד עזרה בבית על פי חוק כלשהו.
- הכנסתו החודשית מעבודה אינה עולה על 5 פעמים השכר הממוצע – 52,755 ש"ח (החל ב- 01.01.2020).
מקבל הטבות על פי הסכם הניידות יהיה זכאי גם לקצבה לשירותים מיוחדים, בתנאי שוועדה רפואית של משרד הבריאות קבעה לו מוגבלות בניידות בשיעור של 100%, או שהוא זקוק לכיסא גלגלים ומשתמש בו, או שהוא מרותק למיטה.
לבעל רכב – קיים תנאי נוסף: בתנאי שהקצבה לשירותים מיוחדים נקבעה לו בשיעור של 100% לפחות. הוא אינו נמצא במוסד שניתנים בו שירותי רפואה, שירותי סיעוד או שירותי שיקום.
תוספת לנכה מונשם ניתן לקבל תוספת לקצבת שירותים מיוחדים לנכה מונשם בסכום של 1,850 שקלים, מי שעונה על שני התנאים הבאים: הוא זכאי לקצבה לשירותים מיוחדים בשיעור הגבוה (188%).
הוא עונה על הגדרת "נכה מונשם": מי שזקוק למכונת הנשמה באופן רצוף בכל שעות היום והלילה, לצורך החלפת הפעולה הטבעית של הנשימה, והפסקת פעולתה של מכונת ההנשמה, תגרום להפסקת הנשימה אצל האדם, ותסכן אותו באופן ודאי ומידי.
ב"מכונת הנשמה" הכוונה היא למכונה המחליפה באופן קבוע את פעולת הנשימה של האדם, ולא למחוללי חמצן או למכשירים, שנועדו לסייע לנשימה העצמונית.
התוספת משולמת גם למי שזכאי לקצבה מופחתת בשל הכנסות וגם למי שזכאי לקצבה כעולה, אם הם עומדים בתנאים האלה.
קבלת התוספת הזכאות לתוספת תיבדק בעת בדיקת התביעה לקבלת הקצבה, ואין צורך להגיש בקשה מיוחדת לתוספת.
לצורך ההכרה באדם כנכה מונשם, יש לצרף לתביעה לקצבה אישור מהרופא המטפל (אפשר גם מרופא המשפחה) ובו פירוט: האבחנה, אינדיקציה להנשמה, פירוט סוג המכונה ותאריך התחלת ההנשמה הקבועה.